Blog

Vliv tvorby na rozvoj dítěte aneb proč s dětmi tvořit?

Tvoření (ať už dětí či dospělých) má celou řadu nesporných benefitů, tady jsou některé z nich 😊

 

Rozvoj fantazie

Kreativní tvorba stoprocentně rozvíjí fantazii. Nové nápady mohou dětem doslova ožívat pod rukami, což je velká radost. Věděla jsi, že děti s rozvinutou představivostí mají vyšší IQ a lépe se vyrovnávají s nároky života? Existuje na to mnoho studií, které to statisticky významně dokazují.

 

Untitled_Artwork 139

 

Rozvoj jemné motoriky

Při tvoření děti berou do ruky tužky, pastelky, fixy, štětce, nůžky či další různé pomůcky. Ovládat je vyžaduje určitou dávku přesnosti a zručnosti. Tím děti trénují důležitou koordinaci oko-ruka, bez níž se neobejdou při nácviku psaní v první třídě. Prostě a jednoduše - děti se musí naučit, aby jejich ruce dělaly přesně to, co chtějí. A naučit se to pomocí tvoření je příjemná varianta.

 Untitled_Artwork 173

Sebevyjádření

Při tvoření mohou děti vyjádřit svoje pocity pomocí tvarů nebo barev, což může být mnohdy jednodušší než se vyjadřovat slovy. My jako rodiče tak můžeme snáze pochopit radosti, touhy, přání nebo naopak obavy dítěte.

 Untitled_Artwork 17

Uklidnění a psychická pohoda

Někdy je třeba nervový systém dítěte zklidnit. Tvoření má na mozek a na tělo podobný uklidňující vliv jako meditace - pomáhá soustředit mysl a ovládat myšlenky. Tvorba také navozuje pocit štěstí. Pokud se dítě ponoří do činnosti natolik, že přestane vnímat čas a okolní svět (tzv. flow), snižuje se úzkost, zlepšuje se nálada a dokonce se zpomaluje srdeční frekvence.

Untitled_Artwork 44

Pokud bys ráda zařadila více tvoření s dětmi do vašeho života, pak se mrkni na moje Zvířátkové předplatné, které tě bude zásobovat každý měsíc sadou různorodých aktivit pro děti. Přijdou k tobě do mailu, ty jen tiskneš. A jestli si předplatné chceš nejdříve nezávazně vyzkoušet, stáhni si ukázkové číslo zdarma 😊

Proč hrát s dětmi společenské hry?

  • Dítě při hraní her trénuje trpělivost, dodržování pravidel, soustředění, schopnost řešit problémy nebo kreativně myslet.
  • Dítě se učí vyrovnávat s prohrou a tím trénuje sebeovládání (jo, tohle je někdy fakt těžké 😃)
  • Při hraní her dochází k rozvoji sociálních vztahů a je zde prostor i k navazování důvěrnějších vztahů mezi rodičem a dítětem nebo mezi sourozenci.
  • Dítě rozvíjí komunikační dovednosti.
  • Dítě se učí přijímat přiměřenou míru rizika, což je schopnost, která se velice hodí v běžném životě.

 

 

 

IMG_9801 (kopie)

 

V každém čísle Zvířátkového předplatného mám právě z těchto důvodů pokaždé minihru. Ať už karetní nebo deskovou, zábavnou nebo i trochu naučnou. Chceš získat zadarmo pexeso? Pak si stáhni ukázkové číslo Zvířátkového předplatného ZDARMA!

Proč je tak super s dětmi stříhat?


IMG_7961 (1)
Dneska bych se s tebou chtěla podívat na to, jaké výhody má pro děti trénink stříhání. Stříhání je jedna ze základních dovedností, které s dítětem začínáme trénovat po 2. roce života. Nejdříve je príma trénovat stříhání na měkčích materiálech, kde není potřeba vyvíjet takový tlak a není třeba tolik přesnosti - ideální je třeba "had" z plastelíny. Pak dítě zkouší stříhat papír, který mu někdo drží (protože je pro prcka ze začátku fakt těžké jednou rukou stříhat a druhou držet papír), popř. je papír třeba přilepen k hraně stolu. Pak se dítě učí stříhat nejdříve rovně, pak cik cak nebo vlnovky. No a úplně na konci pomyslných stříhacích disciplín je vystřihování 👍

 

Stříháním děti:

  • zdokonalují jemnou motoriku díky pohybu, kterým otvírají a zavírají nůžky.
  • rozvíjí koordinaci oko - ruka.
  • rozvíjí tzv. bilaterální koordinaci - tím, že dítě jednou rukou stříhá a druhou drží a natáčí papír, tak ruce provádí každá jiný úkol současně.
  • nacvičují soustředěnost. Nejdřívě udrží pozornost jen chvíli a díky stříhání se doba postupně prodlužuje.
  •  mohou svoje výtvarné projekty pozvedávat zase na novou vyšší úroveň, čímž se podpoří i kreativita a samotná radost z tvoření.

V každém čísle Zvířátkového předplatného mám právě z těchto důvodů pokaždé vystřihovánku. Tvary k vystřižení dělám záměrně jednoduché, aby děti nebyly zbytečně demotivované z vystřihování složitých a členitých tvarů. Nebo můžeš vystřihovánky ve formátu PDF pořídit i jednotlivě.

 

Jak vybrat první nůžky?

 

Pokud u vás přišel čas na výběr prvních nůžek, určitě se vyplatí zaměřit se na tyto věci:

  • velikost nůžek - měla by korespondovat s velikostí ruky dítěte, aby se dítěti hezky držely. S dobře padnoucími nůžkami se bude stříhat snadněji.
  • ostré čepele - dítě tak nebude demotivované, že mu papír nejde ustřihnout.
  • kulaté špičky - aby byly nůžky pro dítě bezpečné.
  • design - nůžky s veselými motivy nebo s oblíbenou barvou budou dělat při stříhání radost.

Co se týče nůžek s pružinkou, nemám s nimi osobní zkušenost, takže nemohu posoudit. Pružinka dělá to, že nůžky po každém střihnutí sama rozevře, takže se dítě může soustředit na samotné stříhání a ne na koordinaci pohybů potřebných k otvírání a zavírání nůžek. Někdo říká, že je to skvělé, někdo zase, že je pružinka hodně "tuhá" a dětem jde špatně přemáčknout. Takže to asi záleží velice individuálně. Co vyhovuje jednomu, nemusí vyhovovat druhému 😊

 

 

 

Untitled_Artwork 84

3 položek celkem