Proč je tak super s dětmi stříhat?


IMG_7961 (1)
Dneska bych se s tebou chtěla podívat na to, jaké výhody má pro děti trénink stříhání. Stříhání je jedna ze základních dovedností, které s dítětem začínáme trénovat po 2. roce života. Nejdříve je príma trénovat stříhání na měkčích materiálech, kde není potřeba vyvíjet takový tlak a není třeba tolik přesnosti - ideální je třeba "had" z plastelíny. Pak dítě zkouší stříhat papír, který mu někdo drží (protože je pro prcka ze začátku fakt těžké jednou rukou stříhat a druhou držet papír), popř. je papír třeba přilepen k hraně stolu. Pak se dítě učí stříhat nejdříve rovně, pak cik cak nebo vlnovky. No a úplně na konci pomyslných stříhacích disciplín je vystřihování 👍

 

Stříháním děti:

  • zdokonalují jemnou motoriku díky pohybu, kterým otvírají a zavírají nůžky.
  • rozvíjí koordinaci oko - ruka.
  • rozvíjí tzv. bilaterální koordinaci - tím, že dítě jednou rukou stříhá a druhou drží a natáčí papír, tak ruce provádí každá jiný úkol současně.
  • nacvičují soustředěnost. Nejdřívě udrží pozornost jen chvíli a díky stříhání se doba postupně prodlužuje.
  •  mohou svoje výtvarné projekty pozvedávat zase na novou vyšší úroveň, čímž se podpoří i kreativita a samotná radost z tvoření.

V každém čísle Zvířátkového předplatného mám právě z těchto důvodů pokaždé vystřihovánku. Tvary k vystřižení dělám záměrně jednoduché, aby děti nebyly zbytečně demotivované z vystřihování složitých a členitých tvarů. Nebo můžeš vystřihovánky ve formátu PDF pořídit i jednotlivě.

 

Jak vybrat první nůžky?

 

Pokud u vás přišel čas na výběr prvních nůžek, určitě se vyplatí zaměřit se na tyto věci:

  • velikost nůžek - měla by korespondovat s velikostí ruky dítěte, aby se dítěti hezky držely. S dobře padnoucími nůžkami se bude stříhat snadněji.
  • ostré čepele - dítě tak nebude demotivované, že mu papír nejde ustřihnout.
  • kulaté špičky - aby byly nůžky pro dítě bezpečné.
  • design - nůžky s veselými motivy nebo s oblíbenou barvou budou dělat při stříhání radost.

Co se týče nůžek s pružinkou, nemám s nimi osobní zkušenost, takže nemohu posoudit. Pružinka dělá to, že nůžky po každém střihnutí sama rozevře, takže se dítě může soustředit na samotné stříhání a ne na koordinaci pohybů potřebných k otvírání a zavírání nůžek. Někdo říká, že je to skvělé, někdo zase, že je pružinka hodně "tuhá" a dětem jde špatně přemáčknout. Takže to asi záleží velice individuálně. Co vyhovuje jednomu, nemusí vyhovovat druhému 😊

 

 

 

Untitled_Artwork 84